Kapcsolat

Tel:
+36/30-492-6992

E-mail: info@penzugyitanacsadodebrecen.hu

Ingyenes visszahívást kér?
Klikkeljen ide!

Rólunk mondták

„Balesetem után átvették a biztosításaim teljes ügyintézését és lábadozásom alatt több mint 60 ezer forinthoz segítettek hozzájutni amelyet a biztosítók térítettek nekem. Ezúton is köszönöm.”

Puskás Zoltánné
ápolónő

 


"Tetszett a szolgáltatás, mert a tanácsadók naprakészek voltak, teljes mértékben az én érdekeimet helyezték előtérbe. A lehető legjobb megoldást ajánlották gyorsan, hatékonyan. Ügyfélközpontúak.”

Rádi Attila
Kereskedelmi képviselő

 


„Hasznos információkat kaptam, gyorsan hatékonyan intézték az ügyem, nem kellett sorban állnom, mégsem voltak tolakodóak, hagytak időt, hogy átgondoljam.”

Nagy Anita
Könyvtáros és művelődésszervező

 

Végleg kinyírta az MNB a méregdrága életbiztosításokat

 

Újév napján egy új fejezet nyílt az életbiztosítások életében is: élesedett az MNB unit-linked ajánlása, amely többek közt sosem látott mértékben csökkentette a megtakarítási célú életbiztosítások költségeit. Olyan ügyfél, aki például egy összetett eszközalapban, tíz évre szeretne rendszeresen megtakarítani, átlagosan több mint két százalékponttal kevesebb költséget fizet majd ki évente, mintha tavaly kötött volna biztosítást.

 

i2

 

 

Mit akar a felügyelet?

 

2017. január 1-jén élesedett az MNB etikus életbiztosítási koncepció keretében összeállított unit-linked ajánlása, amely többek közt 

  • megtiltja a megtakarítási célú életbiztosítások esetén a rejtett költségek felszámítását (ez elsősorban a mögöttes vagyonkezelési és a kezdeti költségeket érinti),
  • egységesíti a termékek költségeinek elnevezését (vagyis megtiltja a költségek elbagatellizálását),
  • elvárja, hogy hazai kötvény- és részvényalapok is elérhetőek legyenek a unit-linked biztosításokhoz tartozó eszközalap-kínálatban,
  • megszabja a rendszeres díjakból beérkező minimum befektetendő díjrészt,
  • a termékek teljes költségmutatójának (TKM) számítási módszertanát és határait is szabályozza.


Az MNB TKM-szabályozás nyugdíjbiztosítási termékek esetén már korábban is létezett, valamint a MABISZ eddig is alkalmazott ajánlott TKM-limiteket, az MNB viszont ennél végül részben szigorúbb korlátok használata mellett döntött.

 

Olcsóbb lett, de mennyivel?

A unit-linked ajánlás egyik fő célja az volt, hogy a megtakarítási biztosításokat (ezen belül is a befektetési egységekhez kötött, vagyis unit-linked biztosításokat) átláthatóbbá, barátságosabbá, olcsóbbá tegyék, valamint a kifejezetten drága biztosítások eltűnését akarták előidézni.

Minden jel arra mutat, hogy ez a célkitűzés megvalósult, mind az egyszeri díjas, mind a rendszeres díjas unit-linked biztosítások esetén, a termékek teljes költségterhelése jelentősen csökkent.

 

Forrás: portfolio.hu, 2017. január 9. 05:50