Kapcsolat

Tel:
+36/30-492-6992

E-mail: info@penzugyitanacsadodebrecen.hu

Ingyenes visszahívást kér?
Klikkeljen ide!

Rólunk mondták

„Balesetem után átvették a biztosításaim teljes ügyintézését és lábadozásom alatt több mint 60 ezer forinthoz segítettek hozzájutni amelyet a biztosítók térítettek nekem. Ezúton is köszönöm.”

Puskás Zoltánné
ápolónő

 


"Tetszett a szolgáltatás, mert a tanácsadók naprakészek voltak, teljes mértékben az én érdekeimet helyezték előtérbe. A lehető legjobb megoldást ajánlották gyorsan, hatékonyan. Ügyfélközpontúak.”

Rádi Attila
Kereskedelmi képviselő

 


„Hasznos információkat kaptam, gyorsan hatékonyan intézték az ügyem, nem kellett sorban állnom, mégsem voltak tolakodóak, hagytak időt, hogy átgondoljam.”

Nagy Anita
Könyvtáros és művelődésszervező

 

Miért kellett új 20.000 Ft-os bankjegyet

kibocsátani???

Itt a valós válasz...

 

25-mnb3

Péntektől új húszezres bankjegyeket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az új húszezresen is Deák Ferenc portréja látható, külsejében hasonlít elődjére, mégis könnyen megkülönböztethető az új: kékeszöld színt kapott a mostani kiadás. Az új húszezrest pénteken, sajtótájékoztatón mutatta be az MNB. 

 

Az eddigi bankjegysorozat változásra szorult, hiszen a hamisítók is fejlődtek, egyre jobb technológiákkal próbálkoztak és próbálkoznak. Az új bankjegyek ezért nem is feltétlenül külsejükben változnak, hanem biztonságosabbá válnak.

Minden bankjegy ki lesz cserélve 2018-ig. De csak a már meglévő bankjegyeket cseréljük le. Eltérő címletértékű bankjegyek kibocsátása nem szerepel az MNB tervei között

- folytatta Gerhardt Ferenc.

2016. végéig továbbra is forgalomban maradnak a régi húszezresek. Onnantól a régi bankjegyet bevonják, és csak ez az új lesz törvényes fizetési eszköz. Az MNB később is beváltja majd, bevonás után is cserélhetők még 20 évig, a postán és a bankokban pedig még 3 évig lehet majd velük fizetni.

Külsejét tekintve így ennyiben más az új húszezres

 • színe kékeszöld lesz
 • a szöveg színe kékeszöld és kékeslila
 • megváltozik a Deák Ferenc arcképe mögötti minta
 • átalakul a hologramos biztonsági csík
 • a hátoldali grafika is marad, de az ideiglenes magyar képviselőház Pesten mögött egy új, hangsúlyosabb, boltíveket ábrázoló háttér jelenik meg.

Miért volt szükség a cserére?

 • A hamisítások megelőzése érdekében volt részben szükség a bankjegy megújulására.
 • Emellett a műszak elavulás miatt is - fejlődtek a hamisító berendezések
 • A költséghatékonyság is fontos szempont volt: 2014-2018 15 milliárd forintba kerül a bankjegyekek megújulása. De ennyit akkor is rá kellett volna költeni, ha nincs újítás, hiszen van amortizáció, a selejteket cserélni kellett folyamatosan

- ismertette az okokat Pataki Ferenc az MNB készpénzlogisztikai vezetője.

Az is fontos volt, hogy segédeszközök nélkül is könnyebben lehessen ellenőrizni a bankjegyeket. Így olyan biztonsági elemek kerültek rá, melyek szabad szemmel is jól láthatók. Ezek:

 • jobban tapinthatóak a biztonsági elemek: a pénztárosok akár egy simítással leolvashatják ezeket
 • átnézetben is ellenőrizhető a címlet: fény felé tartva leolvasható a 20 000 felirat
 • mozgatással is ellenőrizhető az elején lévő virágszerű elem, zöldről barnára változik az elem. Hologramos 20 000 felirat is van az elején, ez is mozgatással ellenőrizhető.

 

Forrás: penzcentrum.hu